Kaj storiti, če vam izgubijo kovček?

Ko zagledam svoj kovček na letališkem tekočem traku si kar oddahnem. To pomeni, da niso izgubili moje prtljage. Ob pristanku sem velikokrat z mislimi že na plaži ali pri kakšni znamenitosti in zaradi tega se ne želim ukvarjati še z iskanjem kovčka.
Vendar tudi to se lahko zgodi.

VPRAŠANJE SE GLASI: KAJ STORITI V TEM PRIMERU?

V potovalnem priročniku Evropskega potrošniškega centra, kjer so opisane pravice letalskih potnikov, sem prebrala, da mora »letalski prevoznik povrniti škodo, ki smo jo utrpeli zaradi poškodovane, uničene, ali izgubljene prtljage in zaradi zamude pri dostavi prtljage. Odškodnino lahko uveljavljamo za oddano in za ročno prtljago, tudi za osebne predmete.« V primeru zamude pri dostavi prtljage, je tako potnik upravičen do povrnitve stroškov za najnujnejše nakupe v času, ko je čakal na prtljago. Letalskemu prevozniku mora predložiti originalne račune za kupljene izdelke (najnujnejša oblačila, izdelki za osebno higieno, idr.). To seveda velja, kadar potnik nima prtljage v kraju, kjer nima stalnega prebivališča.

Če pa letalska družba prtljago izgubi (prtljage ne prispe v 21 dneh), je potnik opravičen do odškodnine. Pri izračunu nadomestila se upošteva starost, vrednost izgubljenih predmetov ter računi za njihov nakup. Če je prtljaga uničena, izgubljena ali poškodovanja, je višina odškodnine omejena na do 1.000 posebnih pravic črpanja (Special Drawing Rights, SDR) na posameznega potnika, kar je približno 1.100 evrov.

POSTOPEK V PRIMERU IZGUBE PRTLJAGE:

  1. Torej ko vidimo, da naše prtljage na tekočem traku ni, se moramo najprej odpraviti na pult prevoznika ali na oddelek za izgubljene in najdene stvari (lost&found). Tam izpolnimo obrazec in pridobimo njegovo kopijo.
  2. Nujno moramo letalski družbi v roku 21 dni od datuma, ko je bila prtljaga oddana, poslati tudi pisno pritožbo, v kateri opišemo vse izgubljene predmete in priložimo račune, ki dokazujejo njihov nakup. Roka oddaje pritožbe se je potrebno držati, saj v nasprotnem primeru letalska družba ne odgovarja za izgubo!

With you. Vaš Bloomlite.